direct naar inhoud van 4.1 Bestaande situatie
Plan: Brakel, Burgemeester Posweg 12
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0297.BKLBP20130007-VS01

4.1 Bestaande situatie

Deze paragraaf geeft een ruimtelijk-functionele analyse van het plangebied en de directe omgeving. Onderstaande afbeelding geeft de ligging van het plangebied in de omgeving weer.

afbeelding "i_NL.IMRO.0297.BKLBP20130007-VS01_0004.jpg"

bestaande situatie plangebied en omgeving

Ontsluiting
De Burgemeester Posweg vormt een van de belangrijke wegen in Brakel, maar de weg heeft geen doorgaande functie. De weg wordt voornamelijk gebruikt door personen met Brakel als bestemming. De weg is verkeerskundig gezien te typeren als een erftoegangsweg.

Het plangebied wordt aan de oostzijde begrensd door de Nieuwstraat. Dit is tevens een erftoegangsweg.

Ruimtelijk
Het plangebied is onderdeel van het oudste deel van de kern Brakel. Rond 1850 was sprake van een kleine nederzetting op terpen ter bescherming van de woningen tegen het wassende water van de Waal. In de twintigste eeuw is Brakel voornamelijk in westelijke en zuidwestelijke richting uitgegroeid tot een dorp met ruim 3000 inwoners.

De noordzijde van de Burgemeester Posweg wordt in de omgeving van het plangebied gevormd door individuele panden van een of twee bouwlagen met zadeldak. De panden staan dicht bij elkaar en vormen samen een nagenoeg gesloten straatwand.
Aan de zuidzijde van de Burgemeester Posweg ligt het Marktplein met de Nederlands Hervormde Kerk en het voormalige raadhuis dat thans dienst doet als kantoorgebouw.

Functioneel
Langs de historische dorpslinten is de laatste decennia een functieverandering gaande van agrarische bedrijven naar kleine productiebedrijven en dorpse voorzieningen, en vervolgens naar wonen. De beƫindiging van de Rabobank-vestiging is daarvan een voorbeeld.